Zgodnie z art. 68 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 900 z późn. zm.), za żywienie dzieci odpowiada dyrektor przedszkola jako osoba sprawująca opiekę nad wychowankami oraz mająca za zadanie stworzenie warunków harmonijnego rozwoju psychofizycznego poprzez aktywne działania prozdrowotne. Przepis określony w art. 108 ww. ustawy ustanawia standardy wychowania i opieki w przedszkolach, wśród których jest zapewnienie dzieciom możliwości korzystania z posiłków. Dotychczasowe orzecznictwo sądowe potwierdza, że z uwagi na wiek dzieci, każde przedszkole (w odróżnieniu od szkoły) ma obowiązek prowadzić żywienie dzieci. Odpowiedzialność dyrektora za żywienie dzieci sprawia, że dyrektor odpowiada za przedszkolny jadłospis i przestrzeganie w przedszkolu przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).
Najczęściej jadłospisy w przedszkolach przygotowywane są przez osoby posiadające kwalifikacje lub przeszkolone w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (intendent, czasem dietetyk), a zatwierdzane przez dyrektorów. Intendent, zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 października 2021 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1960 z późn. zm.), powinien legitymować się minimum wykształceniem średnim lub średnim branżowym o odpowiednim profilu umożliwiającym wykonywanie zadań na tym stanowisku, lub wykształceniem zasadniczym branżowym lub zasadniczym zawodowym o odpowiednim profilu umożliwiającym wykonywanie zadań na stanowisku. Jakość żywienia w przedszkolach kontroluje Państwowa Inspekcja Sanitarna, upoważniona do oceny jadłospisów w przedszkolach.
Źródła: Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154), ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 900 z późn. zm.), wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 7 lipca 2009 r., sygnatura akt I OSK 1450/08, rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 25 października 2021 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1960 z późn. zm.).
Poradnia Prawa Oświatowego
Poradnia to jednostka Stowarzyszenia Akademia Rozwoju Edukacji Kreatywnej powstała w 2022 roku, która ma na celu upowszechnianie wśród uczniów, ich rodziców, nauczycieli i dyrektorów szkół wiedzy z dziedziny prawa oświatowego oraz kształtowanie umiejętności posługiwania się prawem oświatowym, by polska edukacja była lepsza, a prawa uczniów przestrzegane, by szkolne społeczności miały szansę lepiej poznać funkcjonujący system oświaty.
INFORMACJE KONTAKTOWE
Tel +48 789 583 585 (sekretariat)
Tel +48 603 627 389 (koordynator)
E-mail: edukacja.arek@gmail.com
E-mail: sekretariat.arek@gmail.com
GODZINY PRACY
Od poniedziałku do piątku:
Sekretariat 9:00 - 17:00
Koordynator 15:00 - 19:00
Strona stworzona za pomocą kreatora stron www Manifo.com przez Fundację Rybnicką. Wszelkie prawa zastrzeżone 2023.